неделя, 15 септември 2013 г.

ЗА ПТИЦАТА С ЕДНО КРИЛО

Едно време в школата в Симеоново изучавахме една наука Логика. Наблягаха на формалната логика, но имаше едни млади асистенти, дето леко „повдигаха завесата“ и ни говореха за диалектическата логика като начин за добиване на малко зрънце истина от друг порядък. Също както по психология подобни асистенти ни говореха и ни учеха на „автогенния тренинг“, а то си беше чиста медитация по книгите на Владимир Леви.

Но нека за сега се върнем към формалната логика. В основата й стоят два взаимосвързани метода - анализ и после синтез. По-късно усетих, че анализът се прави от разума на човека, но синтезът се извършва от душата му. Та анализът се прави като се отговори на няколко прости въпроса:

1. Какво се е случило? Избягал през задния вход.

2. Кога се е случило? В петък - 13 септември 2013 година.

3. Къде се е случило? В сградата на БНТ.

4. Как се е случило? Под прикритието на гардовете на НСО и полицейски кордон. Дъждът е помогнал.

5. Кой го е направил? Министър председателят на Република България след интервю в най-гледаното коментарно предаване на Българската национална телевизия - „Панорама“, в което той отговаряше на въпросите или нагло със заучени мантри, или гледаше гузно наоколо, но не в камерата или в очите на водещия.

6. Защо го е направил? За да се скрие от шайка платени протестиращи, които искат оставката му. Или за да ги спаси като не насъска полицията срещу тях, или защото....

И тук формалната логика започва да „издиша“. Може да ми помогне да разкрия някое убийство от ревност или алчност ама... Щото шестият въпрос изисква синтез от малко по-друг порядък. 

В същност защо трябва да ме интересува защо е избягал Орешарски през задния вход? Дребен факт, ама знак. (Думите знак и значение имат общ корен. Има и други думи с този корен.) Щото напоследък имам гадното усещане, че обществото ни е птица с едно крило. А птица с едно крило не лети. И като не знам, започвам да търся някъде в дълбокото. Някъде към тила. Сещам се, че Сократ е рекъл, че най-добрият изход от един спор е да няма спор. Сещам се и че Сун Дзъ е казал, че не може да има война там, където има съгласие. За това си мисля по какво можем да бъдем съгласни всички?

В правото има един израз от латинския, който звучи като „ноторно известно“. Това значи, че има факт, който се приема от всички и не се нуждае от доказателства.

Ето няколко ноторно известни факта:

  • Европейското субсидиране на България беше спряно по времето на управлението на една тройна коалиция, която управляваше по формулата 3-5-8, „батко и братко“ и братя Галеви. Тия последните избягаха зад граница след като ги осъдиха, като оставиха една несретна сестра Галева и тя като нямаше какво да прави прие партизанското име „Общата“ и отиде на някаква длъжност в парламента.
  • После европейското финансиране беше възстановено и тази година ходих до Поморие по магистрала.
  • Станиш хатун направи референдум за Белене, народът каза „НЕ“  като отказа да отиде да гласува, както го изисква законът.
  • Веднага след това стана революция и хората поискаха оставката на ББ. Злите медии и разни в Интернет разправят, че тия протести били финансирани от Корпоративна търговска банка, а тая банка била собственост на руското разузнаване и техните агенти били Цветан Василев и Дилянчо Пеевски.
  • Бойко Борисов даде оставка и рече да се измериме чрез избори. (Това последното не е много демократично). Критикуваха го, че зибягал от отговорност.
  • После един директор на телевизия собственост на Дилянчо Пеевски, използва логика и откри бая голяма надпечатка от бюлетини в Костинброд в деня за размисъл. Тоя директор беше наречен от хората „дудук“, „капут“ и „курва“. Той пък обяви, че ще става политик със собствена партия. Все още - четири месеца след изборите нямаме отговор на шестте въпроса от началото на това писание и коя точно партия е трябвало да обслужат тези бюлетини.
  • Ноторно известен факт е, че парламентът беше конструиран от социалисти, обръчи от фирми и националисти и се получи една сбирщина от националсоциалисти. В резултат на този факт Дилянчо Пеевски изживя катарзис, парламентът го назначи за шеф на най-силовата структура ДАНС, народът излезе на улицата и той достойно оттегли кандидатурата си. Купонът на тия от улицата продължава вече деветдесет и шести ден.
Всеки от нас може да посочи още и още факти които са приети като доказани и по които сме съгласни. Въпросът е как да продължим напред толкова разделени стъпили върху неща с които сме съгласни. Те и крилата на птицата гледат в различни посоки, ама тя за това и лети, ако командният център й е в ред, обаче. И понеже тоя разговор го започнахме с формалната логика, то нека се опрем на нея. А тя казва, че винаги трябва да се тръгва от известното и да се върви към неизвестното. Известното е едно: ИЗБОРИ и нов команден център. 

А за другото... Има толкова взаимоизгодни проекти, които можем да реализираме и с руснаците, и с американците, и с Европа, а и с Китай. С ограничено участие на лешояди. От нас зависи.

Та, Орешарски, опитах се да вляза в обувките ти, докато бягаше от телевизията и да ти кажа, беше ми срамно.


Няма коментари:

Публикуване на коментар