вторник, 17 март 2015 г.

НОЖЪТ ОПРЯ ДО КОКАЛА

Тези дни по телевизията дадоха информация, че банда цигани събирали данък "спокойствие" от съселяните си в село Чомаковци. Да не ги крадат и да не ги бият. Това си е формен грабеж. Или рекет, или изнудване, или както си искаме да го наречем. Тоя номер с руските бригади и българските борчета го учихме през 90-те години. Мангалите малко са закъснели. 

Спомням се през борческите години едни охранители се опитаха да направят същия номер в село Лехчево. Пак там във врачанския регион. Само че в Лехчево в ловната дружинка се бяха организирали и ги причакали на последния завой преди селото. И борците удариха "герда". После се въздържаха от посещения на тоя район. Мисля си, в Чомаковци ловна дружинка няма ли?

Няма какво да мразим циганите. Те са си такива. Още от времето на башибозушките пълчища клали в Стара Загора и Батак. Не знам дали знаете, но основния състав на тия банди са били цигани. Усетят ли лабаво и се възползват. Той и бат`Сали го каза в едно интервю. "Нашите хора са страхливи", рече, "ако им се покаже, че трябва да спазват закона, ще го спазват".

Само че ние търсим кучето не там дето е заровено. 

Ако турската държава не го беше допуснала, тия скотоподобни нямаше да колят така зверски.

Ако над незаконните дървосекачи не бяха наредени на хранилката белият бизнесмен и лакомият партиец, може би щеше да е различно. В разпределението на плячката участието на дървосекачите 

Ако имахме закон като в Англия да отстраняваме от населеното място тия дето не спазват правилата, стадото щеше да се замисли. Спомнете си за видинските Зрънкови.

Ако държавата се грижеше както трябва Законът да се спазва, нарушението му щеше да е изключение, а не правило. Едно време ни учеха, че ефектът е не в суровото наказание, а в неговата неизбежност. 

Полицаите спазват процедурата, прокурорите спазват процедурата, съдът спазва процедурата. Процедурата трябва да се спазва. Оказва се обаче, че процедурата е беззъба и ред няма. И хората страдат.

За това бяха и селските бунтове срещу бежанците. Хората се страхуват не от бежанците. Страхуват се, че Законът няма процедура да ги защити от "лошите".

Циганите си имат поговорка "ром пале ром" - циганинът си е пак циганин. Няма толкова бързо да ги вкараме нито в училищата, нито в детските градини. Не можем и да ги избием или изгоним, както е направено в средновековието от други държави на нашия континент. Налага се да живеем заедно. И се налага да започнем от най-простото, което е във властта и на Министър - председателя, и на Главния прокурор, и на Министъра на вътрешните работи, и на депутатите. Ами госпожи и господа, ако тия правила не работят, въведете такива, които работят. Конституцията ви позволява и ви задължава да го направите!

За това настояват повечето хора! Живее ни се спокойно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар