петък, 15 октомври 2010 г.

ЗНАЕ ЛИ ЧОВЕК?

Не знам дали щях да пиша на тая тема, но в рамките на една седмица като по някакъв план се случиха разни, на пръв поглед несвързани случки, които ме карат да си размърдам това под шапката.

В понеделник се видях с Данчо, комшията, и го питам как е баща му - бай Киро. Беше се разболял човекът та го вкараха в болница. „Хем пари им дадох, вика ми, и пак нищо не правят“. В същност един от докторите му казал, че трябва да се направи операция, но със специални материали, та Данчо до се обади на един телефон на една фирма и да ги купи. Обадил се Данчо, но човекът, който вдигнал казал, че е в чужбина и не може да помогне. Притеснен комшията се обадил на доктора и той му казал да остави в джобчето на пижамата на Бай Киро 500 лева и той ще свърши работа. Така и станало. Само дето доктора взел парите, а съвсем други хора направили операцията и Данчо си платил наново консумативите.
Мародерска история. Нищо ново под слънцето. Така преди три години един мародер се опита да изработи мой близък в Окръжна болница, но той му дал моя телефон, аз съответно му обещах, че ще го одера и ще си направя тъпан от кожата му ако стане нещо кофти и операцията мина успешно.

В сряда при мен дойде една позната. Занимава се с консултации по европейски проекти, но се вре насам натам измежду политиците. Иначе върши работа. „До март ще има служебно правителство. Бойко си го знае, ама няма къде да ходи", казва ми тя убедено. Зададох един - два уточняващи въпроса, на сами се сещате, че отговор не получих.
Вчера при мен идва Иван. Занимавам се с имотите му, а той замина да живее в Германия. „Имах среща с важен банкер и той ми каза, че те искат да дават кредити, но правителството под сурдинка ги блокирало", разказва ми той. И на тоя му задавам уточняващи въпроси, но и от него отговор не получих. Но за Германия ми разказва охотно. как хората са спокойни и дисциплинирано чакат да светне зелено. Освен това си плащат данъците и банките отпускат кредити на нови фирми, без да им искат кредитна история. С тая малка подрпобност, че кредитират дейността, а не дават пари за харчене, дето после няма как  да ги върнеш.

Върха на сладоледа беше вечерта като се прибирах и слушах Татяна Дончева по радиото как компетентно обяснавяше за мутренското поведение на правителството и на Алексей Петров. Обясни убедено, че нищо не е наред.

Тая сутрин пък една ми загуби десет минути да ме пита ако сега им избори за кого ще гласувам.
И тъй като аз лично винаги гласувам, за да имам после какво да псувам, верно се замислих какво имам на масата.

БСП. Тия говорят хубаво и крадат професионално. В същност май не крадат много добре, щото викат че оставили голям резерв. Повтарят го като зомбирани. Е срутиха се разни магистрали, дето ги строиха, ама то за тая работа са виновни и труците. И са съзидатели. Що не погледнем на хубавите снимки от хеликоптера на авиоотряда и да видим какви хубави сгради са построени и какъв стандарт е постигнат. Като гледаш от високо, няма значение кого обслужва този стандарт.

ГЕРБ. Е тия вече се оляха. Арестуват наред. Разни Нагли, Килъри, Октоподи и един брат на прокурор дето викат че е лихвар. Снимали го по гащи. Абе само се заяждат с хората.
А тия от НАП да вземат да прочетат за Андрешко, че никой не е вечен.
Всичко им е Пи Ар. Всеки ден откриват разни обекти. Не знам от къде ги вадят като фокусници от ръкава.

ДПС. За тия е ясно.

СДС и Атака. Нарочно ги слагам заедно, та да мога да видя представителството им. Иначе особено първите вдигат голям шум.

Стигнахме и до "новите". Гоце Първанов прави партия, разправят хората. Ама май още е от типа на "Тука има тука нема", а за Таня Дончева няма и какво да говорим... Как се прави „нов бардак“ всички знаем.

Замислям се. Май важният въпрос е не "За кого искам да гласувам днес?“ А по-скоро "Как искам да живея днес???" И ако знам отговора, тогава „Какво да науча и какво да направя, за да се случи?“ Май пак опряхме до съюзниците. И до това с което разполагаме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар