неделя, 21 юни 2015 г.

ЕДНА МАЛКА ИСТОРИЯ


Тя не е от София. Циганка е. Запознахме се по повод инцидент с две от децата й, които някакъв сърбин помел с колата. Историята й научих докато пътувахме две спирки с трамвая до офиса на нотариуса.

Изглеждаше млада и силна, а се оказа, че има седем деца и скоро щяла да става баба. Ходила на училище до осми клас. После първият й мъж я откраднал. Спряла да учи. Родила му две деца и после избягал. После се оженила пак. Преди две години мъжът й се хванал охранител с хора на Данчо Пръча от Враца. Кривнал от правия път и си хванал любовница, българка. Нашето момиче било ядоасано, щото и без това нямало пари, а той ги давал на любовницата. Отишла в нейното село, а онази извадила нож. Докато практикувала неизбежна отбрана, любовницата се оказала с отрязано половин ухо, разпрана буза и порязана ръка. Добре, че точно тогава получила накуп парите от пенсионирането си по болест, та платила на адвоката 2000 лева и получила пробация. Сега й остават още 6 месеца. 

Питам я за това ли Иван я пита за всичко. "А, пита ме", вика, "като се напие и ме бие и не ще да работи. А аз си имам градинка и си гледам зеленчуци." 

Питам я като не са образовани нито тя нито Иван, какво могат да работят. Каза, че и двамата били пенсионери по болест. За нея било най-важно да отгледа децата. Като станала катастрофата, взели назаем 1000 лева от лихвар от махалата. И той циганин. За една година му платили повече от 1000 лева лихви и сега оня си искал не 1000 лева, а 2000 лева главница.

Слизаме от трамвая, а тя пита един циганин с метла и лопата дали може да си изхвърли билета при него. Оня първо я погледна стреснато, а после се разля в усмивка и повдигна лопата с боклучетата.

Тук историята свършва. Всеки си отиде в неговия свят. Но...
В моя свят преминаха няколко прости неща, които останаха сякаш незабелязани:

Яне Янев: Олигарсите на контрабандата искат да свалят правителството


И може би най важното:

Животът си е наш. Държавата също. Какво ще направим от тях, зависи от това как се изживяваме - жертви, или творци.

Ако написаното ви е свършило работа, моля кликнете върху някоя от рекламите на сайта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар