четвъртък, 25 юли 2013 г.

КРЪВ ИЛИ ИЗБОРИ - ИЗБЕРЕТЕ САМИ

Попитали един мъдрец каква е тайната на успеха. Отговорът бил прост: „Не обръщам внимание на това което се случва около мен и оставям животът да се развива в своето разюздано великолепие". Къде е уловката ли? Смисълът е колкото и да е трудно да се опитваме да възприемаме нещата, без да им придаваме важност повече, отколкото е нужно. Просто нищо не е по-важно от другото и идва абсолютно закономерно в живота ни. Случайности няма.

Защо ви занимавам с всичко това? Вчера в предаването на Драго Симеонов по Дарик радио една госпожа се обади и каза, че кадрите по телевизията показвали не окървавени хора, а хора, които са се залели с червена боя. В същност това говори много. Толкова много се е разцепило общественото съзнание, че сме спрели да си говорим и да възприемаме нормално нещата. Живеем в реалности които все по-малко се докосват.

Имаме повтаряща се ситуация на протести повече от 40 дни. И има нещо интересно. Лично аз съм ходил няколко пъти на протеста. А броят на участниците се увеличава. Това показва, че хората черпят от някъде енергия да мислят, да говорят и да действат. И ако повечето са като мен и са ходили само по няколко пъти, а участващите се увеличават, то не е ли налице ефекта на снежната топка?

Но защо да виним политическата класа? Те са наше отражение и живеят в своята реалност и за това нямат сетива да усетят движението на човешката енергия. И нека не се заблуждаваме. В обществата които се стремим да достигнем по развитие също има олигархия. Помним и корупционните скандали на „Сименс“, и педофилските обвинения срещу Берлускони. Само че, обърнете внимание - действията на техните олигарси са в поносимите за техните общества граници. И това е не защото олигарсите им са по-морални. Просто хората са ги принудили. Спомням си на времето когато правехме националния полицейски синдикат как един френски полицай ни каза: „Всичко което сме постигнали е в резултат на борба. Нищо няма да ви се даде даром“. Е в момента тече борба. Както между впрочем винаги и навсякъде в природата.

Много нови пророци и вехти витии се опитват да кажат, че при тия правила и избори сега щели сме да възпроизведем същото. Може и така да е. Но то е ако приемем, че днес е 11 май. Само че днес е 25 юли. Знаете ли колко неща са се случили от тогава? И знаете ли колко драскотини в умовете на хората са оставили тези случили се неща? Драскотини и в умовете и на тези които се занимават с политика. Пред окървавените лица на хората, аз избирам изборите. До тогава, докато хората се успокоят. Относително, разбира се, защото всичко тече и всичко се променя. Истината и равновесието винаги са относителни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар