сряда, 19 ноември 2014 г.

ЗА ПСУВНЯТА И ДВИЖЕНИЕТО

"Първият човек, който е хвърлил псувня вместо камък е творецът на цивилизацията"
Да не си мислите, че съм го казал аз? Лично го е протоколирал Зигмунд Фройд.
Казал е още "Единственият човек, с когото трябва да се сравнявате сте вие самият в миналото".

А аз се чудя защо съм толкова творчески настроен. Мога и по-творчески, ама Маргето не ми дава. Докарвам го до 8 минути без да се повторя. Иначе там, в моя край - Видинския, това си беше истински спорт. Помня, през 1966 като ме докараха в София аз български не знам (в нашето село се говореше повече сръбски), а те немски ме пратиха да уча. Ама децата ме гледаха със зяпнали уста като запопържах като баба ми. Дядо сигурно е бил по-творец, ама понеже е ял много бой и преди, и след 9 септември, та умрял два месеца преди да се родя, без да събира родата за петдесет годишнина.

И понеже Фройд е казал, че трябва да се сравнявам единствено със себе си в миналото, замислям се за моя северозападен край миналото му. И защо там толкова творчески се псува.

В началото е бил Рациария. Стоял е до сегашното село Арчар на 20 км от Видин. През моето градче Димово минава стар римски път, който минава през реката и основите му още стоят. Дали са им звучното име "Тумбаците". 
Та Рациария е основан през 69 година от император Веспасиян. Казвал се е Тит Флавий Цезар Веспасиян Август - последният да затвори вратата и има скромен селски произход, а баща му бил бирник. Та кариерата на тоя тръгнала много добре. По времето на Калигула служил като градски Едил и отговарял за разрешенията за строеж и чистотата в Рим. Сега, дали Веспасиян е бъркал в кацата с меда, без да се отчете не знам, ама един ден Калигула се ядосал и заповядал да му напълнят тогата с лайна.
По времето на Клавдий се издигнал толкова, че станал консул и управител на Африка, ама после обеднял и се препитавал с търговия с мулета, та го кръстили Мулетаря.
Най-гадно било по времето на Нерон, щото заспивал по време на неговите представления и изпаднал здраво в немилост. Бе то и аз си подремвам като ида на театър, ама като си до Маргето не можеш много, щото тя с нежния си лакът...

Пак се отплеснах. Последвало друго раздаване и тоя път Веспасиян хванал ръка. Станал император, де. Започнал да събира пари. Синът му бил малко несъгласен с част от методите му, ама той му натикал в носа шепа жълтици и му казал, че парите не миришат. Та от тогава... От начало бил скръндза, та хората му се подигравали. Бе то ако имаше ЕРП-та и референдум за АЕЦ е можело и бунт да му скроят, ама. После развързал кесията и започнал да строи колизеума.
Такъв човек е основал главния град на Дунавска Дакия. Ако в живота си не е имал основания да псува, здраве му кажи.

Та Рациария е просъществувала до 586 година, когато аварите взели отношение. Сигурно е бил много богат град, щом като и сега циганите с булдозери копаят и предават антики на иманярите, а те захранват световните пазари.

Римляните основали Видин на мястото на старото келтско селище Дунония. Кръстили крепостта Бонония. С идването на Аспарух станал Бдин. През второто българско царство си знаем - процес на разпокъсване. Въстания и разправии.
През 1280 Шишман І се обявил за цар на Видин и земите му се простирали от Железни врата до днешните Враца и Оряхово. През 1292 татарският Хан Ногай насъскал Шишман срещу сърбите, ама тук нашите ударили греда, та се наложило Шишман да се крие при татарина, а после да признае властта на Стефан Милутин и да се ожени за Ана-Неда Сръбска. Абе добре, че наложниците са били официално разрешени.

Цар Теодор Светослав Тертер е бил по-хитър, та дал деспотска титла на сина на Шишман и го оставил да си тичка наоколо, ама да дава данъци на Търново.

През 1323 Михаил Шишман е избарн за български цар, но през 1330 загива при един бой, та се наложило цар да стане племенникът му Иван Александър.
Както знаем Иван Александър изпратил във Видин сина си Иван Срацимир. И пак беля. Сега пък унгарският Лайош І дошъл и превзел града. Тоя път било сериозно. Накарали насила Срацимир да стане католик, заточили го и и принудили населението да приеме католическата вяра. Все основания за яко псуване.

През 1369 къде с добро, къде с лошо Иван Александър отпратил хората на Лайош І, а населението изпъдило францисканските монаси. Може от там да идва беднотията на този край, щото както знаем францисканците се издържали с просия.

И после почва великата простотия. Иван Шишман и Добротица дават Търново и Карвуна без нито един бой. Срацимир не помагал. Остави това, ами станал васал на турците. После изменил и на турците и те го удушили някъде по Бурса. Или го оставили в тъмница, което е по-лошо като знам турските нрави по "обиждането".

Константин, синът на Срацимир, заедно с братовчед си Фружин, син на Иван Шишман били по-ербап и вдигнали въстание, като се смята, че Константин е контролирал български територии до 1422. 

За да стигнем до Осман Пазвантоглу. Тоя бил кърджалия бошняк. С две думи разбойник. Откупил събирането на данъците за султана. Бил много вироглав и султанът два пъти издавал ферман да му резнат главата. Ама все не ставало, щото бил много близък с еничарите и си вдигал въстания, когато си поиска. Тогава му пратили на проверка Колчак паша и той казал, че Пазвантоглу е добър и трябва да му се опростят нарушенията.
Самият Осман в началото бил като бясно куче. Най-гаден е бил при потушаване на въстанията. Изключително свиреп срещу раята. После сменил политиката и привлякъл българите срещу войските дето му ги пратил султанът. На джамията вместо полумесец сложил сърце. Докарал във Видин и Софроний Врачански.

През 1865 Пазвантоглу заедно с френския консул Кличиян основават масонска ложа. Започнали да назначават българи от смесените ложи в селските и градски управи, читалища, дружества, училища. Такива са "Млада България", "Българско книжовно дружество", читалище "Зора" в Русе, читалище "Селски труд" в Бяла Черква и много други.

В тази група е бил привлечен и Митхад Паша.

Е, това е. Псувнята се появява при противоречията. Но и движението става там, където има различни потенциали.




Няма коментари:

Публикуване на коментар