вторник, 25 ноември 2014 г.

КОЛКО СА 70 ГОДИНИ?

През 487 година преди Христа гръцкият архонт Клистен въвежда реформа в Атинската държава, която продължила до 417 година. Сиреч 70 години. Това е изключително кратък период от гледна точка на Историята, а колко глупости могат да сътворят хората, не е истина.

Та Клистен въвел реформата "остракизъм". Същността й била проста. Всяка пролет народното събрание на Атина по кворум не по-малко от 6000 души трябвало да гласува с написано на остракони (глинени чирепи) името на атински гражданин, който е забогатял неприлично и това го правело потенциален тиранин. Който събере най-много остракони бива изпъден от Атина и не можел да се връща поне 10 години под страх от смъртно наказание.Така били изгонени Милтиад, спечелил битката при Маратон, Темистокъл, спечелил битката срещу персите и много други. Абе няма човек, няма проблем. Да живее популизмът и борбата срещу чорбаджиите изедници.
Само че има една особеност. При разкопките на атинския некропол "Керамикос" били намерени хиляди остраки с написани едни и същи имена с един и същи почерк. Дали е имало купуване на гласове не мога да кажа. Оставам го на компетентните органи. В резултат на това "Златният век" на атинската класическа култура трае по-малко от 50 години. Абе една система гърми в най-слабото си звено. Установено е.

Сега ще ви разкажа за един друг период вече от Българската история. Периодът е от 737 до 803 година. Интересно е. Това е периодът след последния наследник на Аспарух - Север. Пак около 70 години.

737-754 Хан Кормисош. Губи битка под стените на Цариград и болярите го свалят.

756-761 Хан Винех. Искал е да сключи мир с Византия. Водил две битки с Константин V Погонат и резултата е 1:1. За това, че иска мир с византийците боилите го обезглавили заедно с рода му.

761-764 Хан Телец. Като станал хан бил на 30 години. Константин Погонат си рекъл, че сега е време да свети маслото на българите и тръгнал с 800 кораба и не знам колко си пешаци. Телец взел 20000 запасняци славяни и вместо кротко да изчака ромеите в засада по проходите, дал бой при Анхиало. Славяните набързо минали на страната на византийците и битката била загубена. Болярите го убили заедно с рода му.

764-766 Хан Сабин. Тоя извадил малко по-голям късмет. Започнал да води тайни преговори с Константин Погонат за мир, но болярите му спретнали народен събор и той бил принуден да дебаркира в Цариград. След Сабин дошъл един Умор, ама царувал само 40 дни, та не могъл да се разгърне.

766-767 Хан Токту. И тоя започнал провизантийска политика, та се наложило да бяга.

767-768 Хан Паган. Е тоя се докопал до мирен договор с Константин Погонат, ама оня само печелел време. Нападнал славяните севери, които по традиция пазели проходите, пленил княза им Славун, убил го и влязъл в северна България и.... до тук. Върнал се обратно без решителен бой. Паган загинал убит от слугите си някъде край Варна.

768-777 Хан Телериг. Тоя решил да играе с византийски номера. Първо сключил мирен договор с Константин, та лекинко да го приспи. После се завтекъл към Берзития в днешна Македония, но Константин разбрал от шпионите си в Плиска и го причакал. Тогава Телериг се направил на "умряла лисица" и изпратил писмо на Константин, че иска да присъедни България но му трябват доверени (на Константин) хора в Плиска, та да се опре на тях и да направи преврата. Константин, на когото акълът явно извирал от ушите, изпратил подробен списък на агентурата си и Телериг какво да прави, обезглавил ги. Тогава Константин се ядосал и пратил към България огромен флот, но както неговият хронист меко се изказва, северните ветрове спрели флота му при Месембрия и ромеите се върнали. Абе в чуждо село и дуварите бият :)
В крайна сметка заради мирния договор Телериг също бил принуден да бяга в Цариград. Там станал християнин.

За да стигнем до Кардам. Той матирал Константин VI в два хода и след втората битка се сключил дълготраен мирен договор и византийците плащали данък дълго и щастливо. Докато не дошъл Крум Страшни.

И си мисля, че в тези 67 раздрани от междуособици  години Константин Погонат е имал желанието и прекрасната възможност да ликвидира България. Но не успял. Някаква друга спойка различна от монархическата е държала болярските родове  в пътя. И някакъв друг дух ги е водел. Какъв е тоя дух, не знам. Но си струва всеки да помисли.





Няма коментари:

Публикуване на коментар